Ако ме попитате кое е най-интересното нещо от редиците на художествената литература, което съм чела в последните месеци, без колебание и бързо мога да изстрелям “Разказите на Ted Chiang!”. Така че още в първия параграф заявявам еднозначано: гоoореща препоръка както за Exhalation: Stories , така за и Stories of Your Life and Others. Изобщо всички разкази, излезли изпод клавиатурата на Тед, си струват вниманието ви (да, човекът пише само кратка проза, а на мен сърцето ми прескача само като си представя потенциала за роман…)

Exhalation определено се чете на един дъх (ха-ха), защото разказите вътре са тооолкова добри във всички аспекти – идеи, сюжет, език. А Ted Chiang е дефиниция на това, което наричаме майстор на кратката проза ??

Сборникът разглежда темата за детерминизъм и свободна воля по начин, който ще ви отнесе главата. Обещавам ви, че ще изненадате, дори ако сте от по-запознатите с тази философска теория.
Едно от любимите ми неща в прозата на Ted Chiang е, че не е полярна – моралната оценка и ясната поука са спестени, защото, ще се съгласите, те така или иначе са субективни. Харесах много и динамичните сюжети, които е създал – те увличат, поглъщат, усещаме философските идеи на практика, чрез действията на героите, а не толкова чрез размислите им.

Струва ми се, че разказите ще допаднат на голяма група от хора, които принципно не споделят интерес към еднакъв тип литература. Така че ако трябва да обощя, ще харесате, ако:


? Сте sci-fi фенове, които обичат да посещават различни варианти на бъдещето на човечеството.
? Оценявате високо добрия разказ, защото знаете колко е трудно да се намери такъв.
? Имате афинитет към размишленията върху философски теории.
? Сте харесали сериите Black Mirror.
? Сте харесали филма Arrival – адаптация на негов разказ, който обаче не е част от Exhalation, но го има в Stories of Your Life and Others.

Авторът е събрал доста награди за разказите си – и с право. Идеите му са оригинални и добре предадени. От общо девет разказа в този сборник, пет бяха наистина впечатляващи, а само един не ми допадна.

За повече размишления по темата за свободната воля, можете да чуете епизод 21 на Ratio Podcast (на български), приятно вдъхновен от един от разказите – “What’s expected of us”.

Междувременно, всички суперлативи, които изсипах в това ревю, могат също толкова лесно да се отнесат и към първия сборник на автора – Stories of your Lige and Others, който събира по-ранни негови разкази. Двата сборника не се припокриват като съдържание. Препоръчвам ви да обърнете внимание и на бележките в края им – там Ted Chiang споделя какво го е вдъхновило да ги напише доста пространно и резултатът е не по-малко интересен от самите разкази. 🙂

2 Comments

  1. Привет! Много е приятно човек да открие, че още някой харесва любимите му автори.:) Историите на Ted Chiang наистина си заслужават и е доста жалко, че все още не са издадени на български. Вероятно един от малкото преводи може да се види на страниците на списание “Сборище на трубадури”, но май това е всичко. Поздравления за добрия вкус! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *