Оставам на космическа вълна, но този път с нещо по-ново и по-леко, но не по-малко интересно от The Forever War и Old Man`s War, за които ви разказах последно.

Излишно е да сипя суперлативи за Брандън Сандерсън – даже и да не сте го чели, със сигурност сте чували за богатите светове, които изгражда, или пък за интересните герои, които ги обитават. Няма спор, въображението на този човек е велико (и малко плашещо), а талантът му на разказвач го допълва перфектно. Библиогорафията му пък е достатъчно пъстра, така че да отговори на почти всеки вкус – на сайта му даже има препоръки какво би било най-подходящо за вас според предпочитанията ви и нивото ви на фенщина.

Това колко увлекателно пише, малко ме плаши, затова предпазливо се движа “по допирателната” с по-леки (имам предвид КРАТКИ) заглавия, преди да се оставя на по-мащабните му поредици да ме “отлекат” от живота и социума ни. “Легион”, “Душата на императора” и The Reckoners са чудесни за целта, а към този списък “за начинаещи” прибавям и новичката му YA поредица Skyward.

Спенса е младо момиче, чиято планета е във война от векове. The Krell – обвити в загадки извънземни, атакуват планетата със своите кораби, а единствената защитна линия на човечеството са неговите пилоти. А, да, от самото човечество не е останало много 🙂

Мечтата на Спенса е да стане пилот, какъвто е бил баща ѝ. Но това изглежда почти невъзможно – по време на eдин от сблъсъците с извънземните, баща и дезертира и бива екзекутиран по време на бягството си. Това завинаги го бележи като страхливец, а Спенса – като дъщерята на такъв. Затова за момичето няма по-важно нещо от това да докаже смелостта си и да изчисти името на баща си.

По пътя към смелостта и в битката с извънземните ще ѝ помогнат няколко верни приятели и един умен кораб. И макар сюжетът да не звучи особено заплетен, ви обещавам, че е пълен с изненади и непредвидими обрати. Поредицата се води младежка, но е страшно приятна и отпускаща за читатели на всякаква възраст.

А сега, приятели, не ми остава нищо друго, освен да поема по “Пътят на кралете” – първата част от масивната поредица The Stormlight Archive 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *