6. Firewatch

Firewatch е игра с необичаен протагонист – горски, който трябва да следи за пожари в резервата Шошоуни. На първия ви ден на работа, ръководителката ви Делайла ви праща да разследвате сигнал за нелегални фойерверки. Когато се връщате, виждате че наблюдателницата ви е обрана. Така започва мистерия, която трябва да разплетете. Firewatch е 3D приключенска игра в първо лице от студията Campo Santo и Panic. Също като Inside, тя е една от игрите с най-красива естетика на 2016. Макар да се намирате в резерват, преобладаващите цветове са от оранжеви, червени до пурпурни – всякаш в опит да ви напомнят, че огън може да пламне всеки момент. Историята на Firewatch също е запленяваща и човешка. И тази игра ви дава възможност сами да правите избори как да общувате с хората в нея.

 

7. Salt and Sanctuary

Salt and Sanctuary бе наречена от фенове 2D Dark Souls. Играта на Ska Studios е екшън RPG с повишена трудност. Историята започва на кораб, които транспортира принцеса на път за дипломатичен брак с краля на друга страна. Корабът ви обаче е нападнат и се разбива на непознат остров покрит с мъгла. В лабиринта от каменни сгради, пропити с кръв, трябва да намерите принцесата. Класите в играта са 8 и повечето от тях са стандартни – рицар, магьосник, паладин. Но можете да играете и като готвач, чието първоначално оръжие е железен тиган! Развивате героя си чрез изключително детайлно дърво с умения (skill tree). Някои точки просто повдигат статистиките ви, но други отключват специални умения. Salt and Sanctuary предлага и над 600 вида оръжия, броня и магии.

 

8. Reigns

Ако сте фенове на Игра на Тронове и искате да тествате средновековните си управленчески умения, Reigns е прекрасен избор. Играта ви поставя на престола от самото начало. От този момент натам трябва да намерите начин да държите поданиците си, армията и църквата под контрол без да изпразните хазната. Създадена от студио Nerial, Reigns е визуално най-семплата игра в този списък. Подданиците ви се появяват под формата на тесте карти с текст. Геймплейлът също е опростен – взимате решения като кликате в дясно или ляво. На запитванията можете да отговаряте само по един от два начина. Нека това обаче да не ви заблуждава. Играта далеч не е лишена от стратегия. Всяко решение има последствия – някои от тях брутални, други изключително забавни.

 

9. Enter the Gungeon

Enter the Gungeon е най-динамичната игра в този списък. Създадена от студио Dodge Roll, Enter the Gungeon е игра в стил roguelike и bullet hell. Това означава, че нивата и стаите в тях никога не са съвсем еднакви, независимо от броя изигравания. Играта би допаднала на тези, които търсят предизвикателство и се интересуват най-вече от геймплей. Можете да избирате от 4 героя, всеки със своите предимства. Оръжието ви е ъпгрейднато чрез предмети получени след побеждаване на босове или от сандъци. Възможни са много откачени и силни комбинации, благодарение на над 200 предмета. Важно е обаче да имате добри рефлекси, защото играта постоянно ви засипва с вражески огън. Enter the Gungeon често е сравнявана с други две популярни инди заглавия – Nuclear Throne и The Binding of Isaac.

 

10. Undertale

Последна, но не на последно място е Undertale. Играта е почти изцяло създадена от един човек – Тоби Фокс. Макар да излезе в края на 2015, според нас тя заслужава място в този лист, заради невероятната си история. Всичко започва с война между хората и чудовищата. Хората побеждават и малкото останали чудовища са заточени в подземна местност.  Там попадате и вие. Целта е да намерите пътя си обратно към повърхността, но по пътя си срещате чудати герои, за които не можете да бъдете сигурни дали са приятели или врагове. Визуално Undertale е семпла и напомня на 8 битовата ера в игрите. Въпреки това, играта е иновативна, защото ви дава пълен избор на това как да реагирате при срещите си с чудовища. Можете да бъдете безмислостни и да убивате всеки застанал на пътя ви или да създадете приятелства. Няма да разкриваме повече, защото Undertale не е игра, а изживяване.

Това е нашият списък с най-добрите инди игри на 2016 година.  Почетно споменаване заслужават Abzu и Hyper Light Drifter. Пропуснали ли сме добри заглавия? Кои са вашите любими инди игри от изминалата година? Оставете ни коментар и споделете.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *