На Деня на народните будители всеки може да си подари културно събуждане с промоцията на “Сиела” – 50% намаление от цената на всички книги на издателството в книжарници “Сиела”. За да улесним вашия избор, предлагаме нашите препоръки:

Преводна литература

1.“Няма да получите омразата ми”, Антоан Лейри

Антоан Лейри е журналист, чиято съпруга загива в Батаклан.1
Но неговата история, породена от мрак, събужда светлина. В тези няколко страници е затворена дефиницията за силен човешки дух, оцелял пред смазващите обстоятелства и отказващ да избяга от отговорност. Антоан знае, че гневът е нож с два остри ръба – пожелае ли човек да отмъщава с него, ще нарани и себе си. В изповедта на Антоан е заключен ценен урок, а вие държите ключа към него…

2. „Да четеш Лолита в Техеран”, Азар Нафизи

%d0%b8%d0%b7%d1%82%d0%b5%d0%b3%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d1%84%d0%b0%d0%b9%d0%bbМемоарите на Азар Нефизи, преподавателка от университета в Техеран, разказват какво е да четеш забранени класики в Иран. Тя тайно събира седем свои студентки в дома си, където четат и обсъждат западна литература. Зад това просто действие се крие смелост, борба с цензура, всекидневна битка за правата на човека и любов към литературата в една радикализирана страна. Собствените истории на жените се сливат с тези в книгите, превърнали се в спасение от лудостта навън. Прочетете, за да разберете какво се крие зад етикета „мюсюлмански жени” и защо литературата е важна.

3.   „На Западния фронт нищо ново/ Обратният път”, Ерих Мария Ремарк

c19def809a0a20c85e0dec1d7cef0417Не пропускайте да попълните колекцията си от класики с тези две емблематични произведения на Ремарк, събрани в едно красиво издание с твърди корици, създадени от въображението на художника Дамян Дамянов. Антивоенният характер на книгите на Ремарк става причина и те да са сред изгорените от нацистите произведения на изкуството почти веднага след идването на Хитлер на власт, а немското гражданство на писателя да бъде отнето.

Българска литература

1. „Последната територия”, Момчил Николов

Голям съвременен български poslednataроман с пъстър и оплетен сюжет, много страници и няколко важни послания, заключени между тях. „Последната територия” е лабиринт. Минотавърът в него с радост ще приеме жертвоприношението на всичките ви спекулации, очаквания и предположения за книгата. Това е роман, пълен с изненади и непредсказуем финал. Предизвикваме ви да опитате да се досетите, докато я четете!

2. „Аз още броя дните”, Георги Бърдаров

Сараево. Обсадата на града през 90-те. 1Години, в които времето е спряло. Четиридесет и пет месеца жителите на града броят ударите на сърцата си, защото са превърнати в живи мишени.  Снайперисти държат животите им на мушката си, непрекъснато, бдително. История, толкова близка до България във времето и пространството, че нейното непознаване е съзнателна слепота.

3. „Гравьор на сънища”, Александър Секулов

Еманация на нежността. Поезия в проза.%d0%b8%d0%b7%d1%82%d0%b5%d0%b3%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d1%84%d0%b0%d0%b9%d0%bb-1 Романът съдържа три части с красиви имена „Колекционер на любовни изречения”, „Малката светица и портокалите” и „Последната рота на капитан Кок”, събрали деликатни истории за любов и самота.

“Deja Book”

Импринтът на “Сиела” се превърна в запазена марка за книги, които разчупват българския пазар и познатите жанрове. Ако желаете приключение, в което да усетите непознат литературен вкус, потопете се в някое от заглавията, издадени под логото на Deja Book…

1.“Библиотеката на Въглен връх”, Скот Хокинс

200439_bБащата е създателят на Библиотеката, която крие в себе си безброй книги и други тайни, знания, които променят представите за време и пространство. Той е нещо като бог, но сега е изчезнал и неговите ученици трябва да го открият. В един момент читателят се оказва въвлечен в пълно фиаско от лудости, в една фабула, оплетена като моряшки възел, която обаче плътно е овързала и четящия и не му позволява да остави историята. А каква история само…

2. „Отвъд разлома”, Питър Уотс197714_b

Сборникът с разкази на Уотс  е истинско фиаско за ума. Мащабното въображение на автора е предизвикателство за рационалните ни разбирания за света. Всеки разказ успява да изненада с непознато приложение на актуална научна идея и пъстър сюжет.

3. „Кутия за птици”, Джордж Малерман

%d0%b8%d0%b7%d1%82%d0%b5%d0%b3%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d1%84%d0%b0%d0%b9%d0%bb-2Постапокалиптичен роман, който обвива действителността в мрак и обрича хората на слепота. Нещо дебне навън и ако бъде видяно, води до моментална лудост. Човечеството трябва да затвори очи и да се довери на другите си сетива, ако иска да оцелее…

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *