Който обича жените в живота си, им подарява книги. Художествената литература дарява обещания, чувства, истории и мечти; много повече от обикновен подарък. Ако се решите да зарадвате дамите около вас с парченце литературна магия, доверете се на нашите предложения – събрали сме за вас най-нежните книги.

“Страх от летене”, Ерика Джонг

Чували сте за „Страх от летене“  – винаги в светлината на сексуалната революция от 70-те години, като скандален феномен, овързан плътно с определения като „циничен“  и „груб“ и написан от жена на език, на който жените не говорят. Книгата е бунт срещу порядките, срещу клишетата за брака и любовта, срещу разликите между половете. Но не само. Това е роман за самотата и приемането ѝ, за страха и епичната битка с него, за това да бъдеш малката рибка, която плува срещу течението. За живота като сюрреалистично падане, което да превърнеш в полет. За това да събереш смелост да изхвърлиш парашута, за да остане място да си отгледаш крила.

“Сияние на жена”, Ромен Гари

Никой не пише по-добре за любовта от Гари. Ако искате да кажете на една жена, че я обичате, прошепнете ѝ го нежно с някоя от неговите книги.  “Когато човек е обичал една жена с отворени очи, с всичките си утрини, с всички поля, гори, извори и птици, разбира, че все още не я е обичал достатъчно и че светът е само началото на всичко, което остава да направите.” Какво по-хубаво пожелание…

„Великият Гетсби“, Ф. Скот Фицджералд

Малка книга, събрала в себе си неизмеримата красота на езика. „Великият Гетсби“ е сцена, на която думите танцуват и техните движения омайват читателя, доставяйки му почти сетивна наслада. Текстът слиза от страниците със своята нежност, за да прегърне сърцето. Това е разказ за толкова много неслучили се, нещастни любови, толкова много недостъпно, невъзможно щастие, но все пак е една от най-нежните книги, писани някога, а всяка жена заслужава да ѝ бъде подарена нежност.

„Да четеш Лолита в Техеран”, Азар Нафизи

Иран изглежда далечен за европееца, но фанатичното поклоничество – независимо пред какви каузи – винаги се изражда в радикализъм, който прави немислимото вчера съвсем реално днес. В Полша, в сърцето на либерална Европа, се опитват да отнемат и без това ограничените права за аборт на жените. Правото да бъдеш майка се превръща в „задължение”. Това посегателство над свободите на човека не е много по-различно от онова, за което пише Нафизи. Наред с критиката над радикалния режим в Иран, Нафизи предлага и анализи на класически произведения, които ще допаднат на всички любителки на литературата.

 „Жената на посланика”, Дженифър Стайл

Анонсът на корицата предполага, че това е книга за майчината любов, която не може да бъде победена. И това е така, но в романа има много повече застъпени теми – за свободата на жените и за липсата на такава в арабските страни, за правилните постъпки и сериозните последствия, за могъществото на изкуството и мястото му в живота, за красотата на любовта във всичките ѝ форми, за приемането на собствената личност, за пътуването и познаването на света, за коварството в политическите игри. Това е роман, който оспорва всякакво превъзходство на половете, религиите и едностранчивия морал.

“Избрал си погрешното момиче, искаше да му каже Миранда. Наистина нямам категорично мнение дали Бог има син, или не. Дали е имал син. Както и да е. Честно казано, би трябвало да има дъщеря. Може би всички щяхме да сме по-добре.”

„Изгубената дъщеря”, Шилпи Сомая Гоуда

Спокойна, топла книга, чиято лична история умиротворява читателя. Мултикултурен роман за една Индия, каквато не показват в боливудските продукции. Разказ за непредсказуемите ходове на съдбата по шахматната дъска на живота. История за майчината обич – чувство непреходно и непобедимо. „Изгубената дъщеря” предава на читателя един важен личен урок: „в един момент семейството, което създаваш, е по-важно от онова, в което си роден”.

„Богът на дребните неща”, Арундати Рой

 „Богът на дребните неща” е мащаб и едновременно фокус. Роман, който лети между трагедията на една държава и черната мъка на личността, без да омаловажава или величае нито едното.  Написан с красив език и нежни думи, които ловко жонглират с остра ирония и крехък сарказъм. История, която започва с финала и пази изненадата на началото за края. Подходяща за дами, които харесват многопластови, тежки истории; читатели, които обичат белезите, които добрата литература е способна да им нанесе.

“Марина”, Карлос Руис Сафон

„Марина“  има аромат на море, канелени влюбвания, крехки мечти и дъждовно минало. Сюжетът на книгата се гради върху носещите колони на пъстрата Барселона, пуска развръзките си из тесните ѝ улици, за да предизвика читателя да обикне испанския дух, да почувства града като свой. Там, в сърцето на този магически град, Оскар Драй се запознава с Марина. Той е на петнайсет и “вехне между стените на един интернат”, докато чака онзи лъч, който ще се шмугне през някоя пукнатина на неговия затвор и по който Оскар ще се изкатери до Слънцето и от там ще полети… или изгори. Този лъч има име на жена с коси с цвят на сено и очи, в които човек може да потъне – Марина.

„Елегантността на таралежа“, Мюриел Барбери

“Казвам се Рьоне. На 54 години съм. От 27 години съм портиерка в къщата на ул. Грьонел 7, красив богаташки дом. Вдовица съм, дребна, грозна, пълничка, имам мазоли на краката и, ако съдя по някои неприятни за самата мен утрини, от устата ми се носи дъх на мамут. Тъй като рядко съм приветлива, макар и винаги учтива, не ме обичат, но ме търпят, защото отговарям напълно на представата, превърната в парадигма от натрупванията в общественото съзнание, за портиерка в жилищна кооперация.”

Това е главната героиня в тази книга, в която всичко е по-красиво отколкото изглежда. Прекрасна история, съградена с чудесен хумор. Най-хубавият подарък, който можете да направите.

„Дългият път към една малка, ядосана планета”, Беки Чеймбърс

Ако вашето момиче си пада по фантастиката (а дори и да не си!), няма как да не се влюби в тази книга. Романът започва с пътуване в космическа капсула – младата марсианка Розмари, която се носи с надсветлинна скорост към първата си работа извън родната планета – кораба „Пътешественика“. Макар да идва от Марс, Розмари е човек. А Галактическата картина ни разкрива един пренаселен космос, жужащ като кошер и населен от различни видове. Мястото на човека е малко и незначително, грандоманията и величаеното на хомосапиенс са само космически прах сред разнообразието от видове, много от които са далеч по-напреднали.

“Еманципирана магия”, Тери Пратчет

Магьосникът Тъпан Пънски трябва да предаде своя жезъл на осмия син на осмия син – неговия предсказан наследник. Но осмият син всъщност се оказва дъщеря на име Ескарина. Така започва веселото приключение на първата жена магьосник в поредицата “Светът на Диска” на Тери Пратчет. Дори да не сте запознати с Пратчет или фентъзи жанра, “Еманципирана магия” ще ви разсмее и заинтригува. Историята на Ескарина е история за порастването и търсенето на място в света, с големи дози магия и типичните за Пратчет остроумие, ирония и хумор. Между редовете, изпълнени с шеги, обаче дебнат интересни размисли за вселената, които могат да ви накарат да се влюбите в неповторимия стил на автора.

„Призраци в моята глава”, Пол Трембли

Тази книга е точно толкова зловеща, колкото тъмната корица, обвита в сенки, подсказва. Да се чете в нощната тишина, предизвиква кошмари, а някои от по-страховитите елементи на сюжета преследват читателя и на светло. “Призраци в моята глава” е издържан и оригинален хорър, чиито основи се подпират на класически елементи за жанра, но широтата му расте върху съвременна трактовка. Няма да сбъркате с тази книга.

„Лагерът на леките жени”, Антон Балаж

Антон Балаж разказва с намигване за трудов лагер в Словакия през 50-те години. „Социалните инженери” в лагера се опитват да превъзпитат „колектива” в духа на традиционните социалистически ценности. А в лагера е цветно – политически престъпници, странни типове, членове на Съвета за национална сигурност, коне и кучета. И сред всички тях 53 бивши проститутки, които трябва да се превърнат в порядъчни гражданки и около чиито трепети Балаж изгражда своето повествование. Макар темата за лагерите за принудителен труд и изобщо за издевателствата на режима над хората да е тежка, романът е лек, сатирата му развеселява, а еротиката и политическата гротеска вървят неизменно от двете страни на наратива.

Поезията е класически начин да изразиш любов и привързаност. Тя улавя есенцията на обичта, ядрото на чувствата. Затова няма как да я подминем сред нашите предложения.

“Костилки от спомени”, Мартин Спасов

Тъжни самотни стихове, които стенат след изгубената любов, които плачат по пропуснатите мигове. Несбъдната поезия, неслучена обич. Макар тематиката на стиховете му да не е точно любовна, дамата, на която ще подарите стихосбирката, ще ви обича завинаги, че сте го направили, защото Мартин Спасов е изключителен поет.

“Обича ме, не ме обича”, Дамян Дамянов

Малко сладко томче с мечтателна маргаритка на твърдите си корици – това е перфектно подаръчно издание, което няма да ви подведе и по съдържание. Дамян Дамянов е автор на може би най-чувствената, най-любовната лирика, писана някога и запечатана сред текстовете на любими български песни. Стиховете му винаги са правилен избор.

ѝ“, Йорданка Белева

Деликатна съвременна поезия, в която читателят потъва до степен, в която не може да диша от емоции. Заглавие, от което лъха женственост и още по-топли стихове вътре. Кратки и лаконични, думите ѝ белязват душата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *